ARTE=RANKKA (2016)Tästä ollaan hiljaa /// ARTE = RANKKA /// 2.4 – 15.5. 2016

TAITEILIJAT: Henna Aho / Frank Brümmel / Tomi ja Mikko Dufva / Juha Allan Ekholm / Toni  Hautamäki / Jouna Karsi / Sirkku Ketola / Jessica Koivistoinen / Riina Palmqvist / Ville Vuorenmaa / You People Crew (Hans-Peter Schütt, Janne Siltanen, Antti Männynväli)Status quo? Onko se jotain syötävää – vai vanha levy lautasella jonka B-puolen kuuntelu irtautuu mainstreamista riittävästi, jotta voi sanoa olevansa inessä kulttuurissa?

Galleria Rankka haastoi turkulaisen Arte ry:n pitämään näyttelyn, joka esittelee yhdistyksen omaleimaista skeneä. Artella on takanaan kohta 60 vuotta painavaa sanottavaa nykytaiteesta: yhdistys on toiminut kansallisella tasolla uraa uurtavana uuden taiteen esitaistelijana, joka haastaa vakiintuneita taiteen määritelmiä. Jäsenistö muodostuu laaja-alaisista kuvataiteen ammattilaisista: taiteen ja tieteen kohtaamisesta avantgardistiseen elektroniseen musiikkiin, kuitenkaan poissulkematta traditionaalisempia taiteen mediumeja.

Henki on tärkeämpi kuin määritelmä. Ryhmänäyttely ”Tästä ollaan hiljaa” pureutuu 11 tekijän kautta yhteiskunnallisina ja henkilökohtaisinä julkilausumina säröksi todellisuuteen. Näyttely haastaa pohtimaan, onko lopputulos kulutettava elämys tai ”tuote”. Näyttely on myös poliittinen, muttei plakaateille koristeltu banneri, jonka lukeminen riittää toteamaan mistä on kyse.

Jos Helsinki on kupla, voiko sen linssin läpi nähdä vääristymän kautta jotain mikä on todellisempaa – jotain Turkulaisempaa?

Kuraattori Ville Laaksonen

Arte ry on vuonna 1960 perustettu turkulainen taiteilijayhdistys. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on tuoda esille korkealaatuista, uutta nykytaidetta Turun alueella sekä edistää taidealan ammattilaisista koostuvan jäsenistönsä verkostoitumista niin paikallisten, kansallisten kuin kansainvälisten taidetoimijoiden kanssa. Arte ylläpitää Turun keskustassa sijaitsevaa Titanik-galleriaa sekä kansainvälistä Titanik A.i.R. äänitaideresidenssiä.

(EXTERNAL WEBSITE)